LUNA MARAMUREȘULUI
și interesele comunității maramureșene. De la festivaluri pline de tradiție și culoare, la expoziții artistice, evenimente științifice și competiții sportive palpitante, am pregătit câte ceva pentru fiecare!
Vă invităm să celebrăm împreună cultura bogată și spiritul inconfundabil al Maramureșului!
Udătoriu din Șurdești, ediția XXV
Locaţia: Biserica de lemn monument UNESCO „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Șudești
Organizator: Comuna Șișești
Evenimentul se desfășoară la Biserica de lemn monument UNESCO „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Șurdești și prezintă un vechi obicei agrar din Țara Chioarului, fiind organizat în a doua zi de Paști. În cadrul evenimentului, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș participă cu meșteri populari legitimați, ansambluri folclorice de dansatori amatori și interpreți de muzică populară.
Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor
Locaţia: Muzeul Satului din Baia Mare
Organizatori: Consiliul Județean Maramureș, Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Ansamblul Folcloric Național "Transilvania", Centrul Județean pentu Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș
Consiliului Județean Maramureș alături de Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Ansamblul Focloric Național "Transilvania" și Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș organizează luni, 6 mai, evenimentul intitulat "PRIMĂVARA ÎN SATUL DE PE DEALUL FLORILOR”.
Vă invităm să vă bucurați de o experiență culturală de neuitat, potențată de prezentarea obiceiurilor care încă sunt păstrate cu sfințenie, cu precădere în zonele rurale. Ansamblurile folclorice prezente în cadrul evenimentului vor susține spectacole pline de tradiție și voie bună, punând în valoare creația folclorică maramureșeană. De asemenea, în cadrul târgului meșterilor populari și producători locali, veți putea explora arta populară și bucate cu specific maramureșean, aflând povestea care stă în spatele autenticelor produse. Nu în ultimul rând, datorită activităților special pregătite pentru ei, evenimentul se va transforma într-o sărbătoare a bucuriei chiar și pentru cei mici.
"Cu cerul mai aproape de Pământ: Istoria planetariului modern" - vernisaj expozițional
Locaţia: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare
Organizatori: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Societatea Internațională a Planetariilor, Asociația Planetariilor de Limbă Germană
Eveniment organizat cu ocazia "Zilei Internaționale a Planetariilor": expoziție de fotografii și planșe imprimate, organizată prin colaborare cu Societatea Internațională a Planetariilor și Asociația Planetariilor de Limbă Germană.
Joc de pe Cosău, ediția XVII
Locaţia: Localitate Sârbi, comuna Budești
Organizator: Comuna Budești
Acest festival folcloric cu tradiție este organizat de administrația locală Budești și se desfășoară în satul aparținător, Sârbi. În cadrul evenimentului, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș organizează un târg al meșterilor populari și facilitează prezența unor ansambluri folclorice de dansatori amatori și interpreți de muzică populară.
Jocul de calificare a echipei naționale de Handbal România - Cehia la "Men’s World Championship" 2025
Locaţia: Sala Sporturilor "Lascăr Pană" Baia Mare
Organizator: Federația Română de Handbal, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Federația Română de Handbal organizează jocul de calificare a echipei naționale a României pentru Campionatul Mondial de Handbal ”Men’s World Championship 2025. În cazul calificării, naționala României va participa la Campionatul Mondial din 2025, care va avea loc în Croaţia, Danemarca şi Norvegia, între 14 ianuarie și 2 februarie.
Festival de teatru "Aproape" ediția a II-a
Locaţia: Teatrul Municipal Baia Mare
Organizator: Asociația Art Spot, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Prin acest festival, Asociaţia ART SPOT doreşte să surprindă publicul prin evenimente precum: spectacole de teatru, concerte, workshop-uri, întâlniri de tip AMA (Ask Me Anything) și proiecții de film. Conceptul pe care se bazează Festivalul "Aproape" este cel al conexiunii, al întâlnirii și al apropierii oamenilor unii de alții, venind în preîntâmpinarea iubitorilor de cultură prin oferirea unei experiențe culturale care să apropie tinerii din comunitatea băimăreană, dar și din întreg județul Maramureș. În jurul Festivalului "Aproape" se vor reuni mai multe arte din sfera culturală, în prim plan regăsindu-se spectacole de teatru, concerte, întâlniri, precum și alte activități educative.
În perioada 16-17.05.2024, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie va fi gazda unor activități desfășurate în cadrul Festivalului de Teatru "Aproape". În data de 16.05.2024 va fi organizată o seară de scurtmetraje. Proiecția va avea loc în curtea muzeului, iar accesul se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe website-ul asociației.
În data de 17.05.2024, începând cu ora 20:00, în curtea muzeului va avea loc concertul Bosquito. Accesul se va face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe website-ul asociației.
Ziua Păsărilor și Arborilor
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Se vor putea viziona proiecții de filme documentare, cu tematică legată de habitatele avifaunistice și dezvoltarea vegetației terestre.
Câte flori pe Iza-n sus
Locaţia: Orașul Dragomirești
Organizator: Orașul Dragomirești
Festivalul primăverii, organizat anual la Dragomirești, are o tradiție de peste două decenii, fiind o expresie a importanței și valorii inestimabile pe care tradițiile și portul popular le înglobează. Evenimentul constituie o inițiativă de prezervare a identității oamenilor locului și a moștenirii autentice transmise din moși-strămoși.
Tânjaua Hotenarilor, ediția LIV
Locaţia: Localitate Hoteni, comuna Ocna Șugatag
Organizator: Comuna Ocna Șugatag
"Tânjaua" este un obicei precreştin de sărbătorire a primului gospodar care iese la arat. Numele sărbătorii vine de la „tânja”, un proţap cu ajutorul căruia se prind boii în jug.
În cadrul ceremonialului de la Hoteni, totul începe la casa sărbătoritului, cu mâncare, băutură şi ceteraşi, pentru a prinde putere. Apoi se leagă unul de altul, cu ajutorul "tânjelelor" mai multe juguri, feciorii îl aşează pe sărbătorit pe un fel de căruţă ("tileguţă") plasată la capătul şirului de juguri, şi pornesc de-a lungul satului, spre pârâul Dărasca. Pe traseu, plugarul este păzit de "străji" pentru a nu fugi, dar acesta încearcă, în repetate rânduri, să fugă, ceea ce provoacă binevenite opriri, rupturi de rânduri etc. Ajunşi la apă, un bărbat de frunte din sat rosteşte, într-o tăcere religioasă, o incantație închinată Soarelui.Apoi sărbătoritul este spălat pe faţă. Acum "boii" (adică feciorii cu "tileguţele") sar şi udă fetele şi nevestele prezente (într-un rit de fertilitate). La final se încinge un ospăţ colectiv, malul pârâului transformându-se într-o scenă pentru un renumit festival folcloric, în timp ce miile de participanţi se răspândesc pe pajişte, mulţi dintre ei organizând picnicuri în familie.
Ziua Națională a Portului Tradițional din România - expoziție de fotografie
Locaţia: Muzeul Satului din Baia Mare
Organizator: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, anul acesta în 12 mai 2024, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015, pentru a celebra unul dintre cele mai importante elemente ale identității naționale: portul tradițional. Această zi evidențiază "valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone".
Cu această ocazie, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș vă invită la o expoziție de fotografie care surprinde frumusețea și diversitatea straielor tradiționale din cele patru țări ale Maramureșului.
Expoziția poate fi vizitată în Muzeul Satului din Baia Mare în perioada 12 mai - 12 iunie 2024, fiind găzduită în șura gospodăriei Preluca.
Nunta lui Ion cu Ana
Locaţia: Muzeul Memorial "Georghe Pop de Băsești", Căminul Cultural Băsești
Organizator: Asociația "Ion al Anei", cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Manifestarea cultural-tradițională codrenească, "Nunta lui Ion cu Ana", ajunge anul acesta la cea de-a VI-a ediție. Începând cu ora 14:30 se va cere mireasa de la Casa Memorială "George Pop de Băsești", urmând ca apoi mirii, nașii și nuntații să însoțească trăsura codrenească spre Căminul Cultural din Băsești, unde vor urca pe scenă artiști consacrați din zonă.
Sărbătoarea Portului Tradițional Românesc
Locaţia: Palatul Administrativ din Baia Mare
Organizatori: Consiliul Județean Maramureș, Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, Ansamblul Folcloric Național "Transilvania"
Ziua Națională a Portului Tradițional din România va fi marcată prin intermediul următoarelor activități:
1. Parada Portului Tradițional - ora 15:00 TRASEU: Sediul Ansamblului Folcloric Național "Transilvania", Bd. Traian, nr. 8 - Palatul Administrativ Str. Gh. Şincai, nr. 46.
2. Vernisajul expoziției de costume "Lada de Zestre", care va avea loc în foaierul Palatului Administrativ (sediul Consiliului Județean Maramureş) începând cu ora 15:30. Despre importanța portului tradițional vor vorbi Măriuca Verdeş şi doamna Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 mai 2024.
3. Spectacol folcloric cu artişti maramureşeni, începând cu ora 16:00, în fața Palatului Administrativ.
4. Concurs "Lada de Zestre" în cadrul căruia vor fi premiate cele mai frumoase porturi tradiționale femeiești şi bărbătești care participă la paradă şi la expoziție.
Deschidere - 12.05.2024, ora 15:00
Vernisajul expoziției personale de artă fotografică "România în straie tradiționale", autor Tudorel Ilie
Locaţia: Salonul Artelor, Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare
Organizator: Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare, Consiliul Judeţean Maramureş, Asociaţia EuroFotoArt Oradea, Uniunea Creatorilor Profesioniști, Asociaţia Clubul Foto "Millenium"
Evenimentul este dedicat Zilei Naţionale a Portului Popular din România, iar programul va mai cuprinde şi o şezătoare cu invitaţi din zone etnofolclorice din nordul Transilvaniei. Expoziţia personală de artă fotografică "ROMÂNIA în straie tradiţionale" prezintă într-un număr de peste 50 de lucrări de artă fotografică, cele mai valoroase elemente ale portului tradiţional şi tehnicilor de confecţionare vestimentară din majoritatea zonelor etnofolclorice ale României. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13 – 26 mai 2024, zilnic între orele 8.00-19.00, sâmbătă 9.00-14.00, duminică închis.
Atelier educațional "Frumusețea și utilizările mineralelor"
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Organizatori: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare; Societatea Geologică a RomânieI
Eveniment organizat în colaborare cu Societatea Geologică a României, ce va cuprinde prezentări despre proprietățile mineralelor și ocurențe de minerale de pe teritoriul județului Maramureș; se vor face observații macroscopice pentru identificarea mineralelor.
Lansare de carte ”Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848-1849”, autor Gheorghe Firczak
Locaţia: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Organizatori: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș; Asociația Social Cultural Creștină ECREATOR
Lansarea cărții va avea loc în sala de conferințe a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Vor lua cuvântul: dr. Viorel Rusu, dr. Ilie Gherheș și Ioan Romeo Roșiianu.
Lansare de carte Baia Mare – File din istoria bisericească a ultimului secol, autor Dorel Michiș
Locaţia: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Organizator: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a muzeului. Volumul va fi prezentat de istoricul clujean dr. Mircea Gheroghe Abrudan, de la Institutul de Istorie "George Barițiu" al Academiei Române. Intrarea este liberă.
Simpozionul Științific Național "Patrimoniul natural", ediția VII
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
La evenimentul ajuns la cea de a VII-a ediție vor participa specialiști din țară, ce vor prezenta lucrări subscrise următoarelor tematici: geodiversitate, biodiversitate, protecția mediului, arii naturale protejate și patrimoniu industrial minier.
Conferința "Predicția cutremurelor de pământ bazată pe fenomene precursoare: aberație sau posibilitate reală?"
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Conferința va fi susținută de domnul conf. dr. geol. Alexandru Szakacs, de la Institutul de Geodinamică "Sabba S. Ștefănescu" al Academiei Române.
Șezătoarea de vineri
Locaţia: Școala Populară de Artă Baia Mare
Organizatori: Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș
Evenimentul se va desfășura la sediul Școlii Populare de Artă Baia Mare, având ca scop inițierea tinerilor în tainele meșteșugului popular. În cadrul șezătorii vor fi invitați meșteri populari legitimați de către Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș.
Pentru participare este necesară înscrierea prealabilă la telefon: +40 742 201 699.
Planetariul Baia Mare: UN MILION DE CUVINTE
Locaţia: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare
Organizatori: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Palatul Copiilor Baia Mare.
Dublu eveniment cultural muzeal (Ziua Internațională a Muzeelor și Ziua Internațională a Astronomiei): ora 12.00 - vernisajul expoziției "UN MILION DE CUVINTE", orele 09:00 - 17:00 - tururi ghidate, vizitarea parcului astronomic, spectacole (speciale) de planetariu și observații astronomice cu telescopul. Parteneri: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Palatul Copiilor Baia Mare.
Ziua Internațională a Muzeelor
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Vor putea fi vizitate, gratuit, expoziția permanentă și expozițiile temporare deschise în cadrul Muzeului.
Târgul Bun de Maramureș de Sfinții Constantin și Elena
Locaţia: Muzeul Satului Baia Mare
Organizatori: Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș
Acest târg este un eveniment cu tradiție care promovează meșterii și meșteșugurile tradiționale românești, dar și producătorii și gastronomia locală.
Festivalul Internațional de Cântece și Jocuri Populare, ediția XX
Locaţia: Comuna Strâmtura
Organizator: Primăria Comunei Strâmtura, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Festivalul Internațional de Cântece și Dansuri Populare își propune promovarea tradițiilor și obiceiurilor, dar și a turismului rural. În cadrul evenimentului ajuns la cea de-a XX-a ediție se vor organiza ateliere de dansuri populare moldovenești și ucrainene, recitaluri susținute de ansambluri folclorice din Republica Moldova și Ucraina, parada porturilor populare cu participanți din țară lși străinătate, precum și un spectacol în aer liber.
Ziua Mondială a Diversității Culturale - "Artiști români de renume mondial"
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Organizatori: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare, Colegiul Național "Mihai Eminescu" Baia Mare și Cenaclul "Voci eminesciene" Baia Mare
Evenimentul, organizat în colaborare cu Colegiul Național "Mihai Eminescu" Baia Mare și Cenaclul "Voci eminesciene" Baia Mare, va cuprinde prezentări, o miniexpoziție și un spectacol de muzică și poezie.
"IN MEMORIAM 2024. IOAN BUTEANU fiu al Șomcutei Mari", 175 ani de la martirul din 23 mai 1849
Locaţia: Orașul Șomcuta Mare
Organizator: Parohia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Șomcuta Mare, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Evenimentul își propune să-l omagieze pe Prefectul Zarandului, Ioan Buteanu, unul dintre cei mai credincioși slujitori ai lui Avram Iancu. Manifestările vor cuprinde o conferință susținută de conf. dr. Ioan Cârja din cadrul UBB Cluj-Napoca, un moment artistic al grupului de tulnicărese „Apuseni” (Câmpeni - Alba), un recital de poezie susținut de elevii Liceului Teoretic "Ioan Buteanu" Șomcuta Mare, precum și expoziția de fotografii "Pe urmele lui Ioan Buteanu 1849-2024".
Festivalul de majorete "Dansează!!! Restul e joc..."
Locaţia: Sala Sporturilor Lascăr Pană
Organizatori: Școala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Cea de-a V-a ediție a Festivalului de majorete "Dansează!!! Restul e joc…" se adresează elevilor din clasele primare, liceale și gimnaziale din județul Maramureș și din județele învecinate. Evenimentul face parte din categoria proiectelor sportive și cultural-artistice, înscrise în CAER 2023-2024. Proiectul promovează sportul pentru toți, încurajând activitatea fizică, spiritul de echipă și creativitatea.
Zilele Revistei "NORD LITERAR"
Locaţia: Palatul Administrativ din Baia Mare
Organizator: Revista de Cultură "Nord Literar"
Zilele Revistei "Nord Literar" vor lua forma unei călătorii prin lumea cărților, a dialogului, a poeziei și a muzicii bune.
Programul evenimentului:
23.05.2024
- ora 11:00 - Deschiderea festivă;
- ora 16:00 - Dezbaterea "Cultură și presă";
- ora 18:00 - "Muzica și poezia la Palat".
- ora 10:00 - Vernisajul expoziției "Muzeul Autografelor"
- Născut la inițiativa scriitorului clujean Marcel Mureșeanu, "Muzeul Autografelor" a fost inaugurat în 4 decembrie, la Centrul de Cultură Urbană "Casino" din Cluj-Napoca. Expoziția, care se dorește "o pledoarie pentru cuvântul scris și împărtășit" (Dafin Mureșeanu), cuprinde 127 de manuscrise în original, înrămate, aparținând unor personalități de marcă ale culturii românești, precum și creații grafice semnate de artistul plastic Suzana Fântânariu. Un număr important de scriitori maramureșeni sunt cuprinși în cadrul acestei expoziții, care va fi adusă în luna mai în holul Palatului Administrativ Baia Mare.
- ora 11:00 - Târg de carte - În holul Palatului Administrativ Baia Mare va fi o expoziție de carte cu vânzare, sub forma unui mini-târg de carte. Edituri importante din Maramureș, și nu numai, își vor prezenta oferta editorială. Cu acest prilej, vor fi lansate cărți ale unor autori care au publicat volume noi în acest an și vor fi prezentate reviste de cultură din Maramureș și din județele vecine.
- ora 18:00 - "Muzica și poezia la Palat".
Șezătoarea de vineri
Locaţia: Școala Populară de Artă Baia Mare
Organizator: Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș
Evenimentul se va desfășura la sediul Școlii Populare de Artă Baia Mare, având ca scop inițierea tinerilor în tainele meșteșugului popular. În cadrul șezătorii vor fi invitați meșteri populari legitimați de către Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș.
Pentru participare este necesară înscrierea prealabilă la telefon: +40 742 201 699.
Ziua Europeană a Parcurilor Naționale
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Se vor putea viziona proiecții de filme documentare despre parcurile naționale și ariile naturale protejate de pe teritoriul României.
Insieme Music Festival
Locaţia: Teatrul Municipal Baia Mare
Organizator: Asociația Culturală pentru Muzică și Suflet INSIEME, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Acest eveniment își propune să constituie o platformă pentru întâlnirea talentelor, dar și un prilej de cunoaștere și dezvoltare personală a fiecărui concurent, printr-un mediu social prielnic. În juriul competiției se vor regăsi personalități și nume sonore ale muzicii.
Expoziția temporară "Flori minerale din adâncurile Cavnicului" în cadrul Mineral Expo Cavnic 2024
Locaţia: Sala Sportului, Cavnic
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare
Expoziția temporară va fi special concepută și expusă în cadrul celei de a II-a ediții a Expoziției de bijuterii și minerale MineralExpo – Cavnic 2024. După succesul înregistrat la prima ediție, Mineral Expo Cavnic ediția a II-a 2024 se anunță ca fiind un eveniment care continuă promovarea patrimoniului cultural al României, istoriei orașului Cavnic, știintei geologiei și mineritului, care se organizează între 24-26 mai 2024, în parteneiat cu Primăria Orașului Cavnic și Consiliul Judeţean Maramureş.
Festivalul Armonii de Primăvară, ediția XLVI
Locaţia: Orașul Viseu de Sus
Organizator: Uniunea Scriitorilor din România și Asociația Internațională de Folclor
În cadrul acestui festival interjudețean de literatură și folclor are loc un concurs de literatură și poezie adresat atât scriitorilor consacrați, cât și tinerelor talente. Juriul este format din scriitori prestigioși din țară, fiind acordate trei premii pentru cele mai bune lucrări și creații.
Festivalul Floare mândră de pe Iza, ediția XXXIV
Locaţia: Localitatea Șieu
Organizator: Comuna Șieu
Festivalul concurs "Floare mândră de pe Iza" constituie un demers de promovare a tradițiilor și autenticității folclorului maramureșean, sub forma unei sărbători în care sunt angrenați soliști, instrumentiști, dar și publicul dornic să exploreze bogăția identității culturale a maramureșenilor.
Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret "AM FOST Ș-OM FI", ediția XXVI
Locaţia: Baia Mare; Sighetu Marmației
Organizator: Clubul Copiilor din Sighetu Marmației, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret "AM FOST Ș-OM FI" își propune promovarea valorilor Maramureșului și ale altor regiuni din țară și străinătate, astfel încât autenticitatea tradițiilor și a porturilor populare să dăinuie în timp. La ediția din acest an a festivalului vor participa 18 ansambluri din țară și patru formații din străinătate, fiind așteptați peste 700 de participanți.
Lansarea albumului "Bucătăria hoinară" - volumul 2, și a scurtmetrajului de making of al acestuia, realizat de fotograful Răzvan Voiculescu
Locaţia: Sala de conferințe, Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare
Organizator: Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare
Albumul conţine o colecţie de "popasuri de bucătărie" în toate regiunile din România, în locuri fermecătoare – unele dintre ele puţin cunoscute. Primul volum a fost lansat în Baia Mare în anul 2012 și a fost onorat de foarte mulți invitați.
Raliul Maramureșului - etapa a III-a a Campionatului Național de Raliuri Betano 2024
Locaţia: Baia Mare
Organizatori: Asociația Club Sportiv Dr. Brown`s în cooperare cu Consiliul Județean Maramureș
Această etapă de campionat pentru care Asociația Club Sportiv Dr. Brown`s a obținut acordul de organizare, va cuprinde ma multe probe speciale care se vor desfășura pe diferite drumuri naționale, județene și comunale din județul nostru.
Zilele internaționale ale producătorilor "ZIP 2024"
Locaţia: Sala Sporturilor "Lascăr Pană" Baia Mare
Organizatori: Camera de Comerț și Industrie Maramureș în cooperare cu Consiliul Județean Maramureș, Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș și Ansamblul Folcloric Național "Transilvania"
"ZIP 2024" este un eveniment de promovare internațională a mediului de afaceri. La acest eveniment vor fi prezenți agenți economici din regiunile înfrățite cu județul Maramureș, precum și din țări cu care entitățile noastre au consolidat relații bilaterale, precum Ungaria, Slovacia, Republica Moldova. Astfel, producătorii își vor putea expune produsele locale și internaționale în spații expoziționale special amenajate.
Proiect educațional național – concurs "Enroll for fun! 2024 Tradition, innovation and creativity"
Locaţia: Baia Mare, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare
Palatul Copiilor Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, cu spijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Proiectul cuprinde activități extrașcolare cultural-artistice, cu scopul de a educa elevii în spiritul socializării, al echipei, al comunicării interactive, al implicării educative cultural-artistice, promovând totodată interculturalitatea. Minim 200 de elevi din țară și din străinătate vor participa la ateliere de cântece, dansuri și meșteșuguri tradiționale, dar și la concursuri de creații literare în limba română și engleză.
Vernisaj - Deschidere expoziția temporară "Cântecul Vârstelor" Bruno Maria Bradt
Locaţia: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»
Organizatori: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Galeria Tiny Griffon
Ziua Copilului în Maramureș
Cu drag, pentru coconi!
Locaţia: Aeroportul Internațional Maramureș
Organizatori: Consiliul Județean Maramureș și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, în parteneriat cu Aeroportul Internațional Maramureș, Retromobil Club România, Aeroclubul Teritorial “Alexandru Papana” Baia Mare, Asociația Starurile Viitorului, XPO Motorsport și Rock N'Road Friends Club
Seria de evenimente organizate sub egida „Luna Maramureșului” se încheie cu manifestările ocazionate de "Ziua Copilului". Pe 1 iunie, Aeroportul Internațional Maramureș se va transforma într-un univers magic al copilăriei, unde cei mici, dar și cei mari, se vor bucura de numeroase surprize.
Programul zilei:
- 10:00-11:30 - Concurs biciclete și trotinete și premierea concurenților
- 11:30-13:00 - Educație rutieră și prim ajutor
- 13:00-14:30 - Concurs mașinuțe cu pedale și premierea concurenților
- 14:30-15:00 - Pauză
- 15:00 - Concert Vunk, Ducu Bertzi, The Motants și Cantus Mundi
- 18:00 - Premierea CarExpo2024
1 Iunie în Satul Copilăriei, ediția a II-a
Locaţia: Muzeul Satului din Baia Mare
Organizatori: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Serviciul Județean Salvamont Maramureș, Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Palatul Copiilor Baia Mare și Asociația Învățăm de la Natură
Sărbătorim Ziua Copilului în Muzeul Satului din Baia Mare!
Între orele 11:00 - 17:00, copiii sunt invitați să participe la ateliere de modelare a lutului, ateliere de instalații tradiționale, ateliere de pictură, podoabe și ceramică antică și ateliere de creație folosind elemente din natură. Pe lângă aceste ateliere, cei mici se vor putea bucura de tiroliană, covorul cu povești, jocurile copilăriei, momente artistice, dar și un târg cu produse pentru copii. Vată de zahăr, înghețată, acadele cu miere și propolis, limonadă, clătite, ciocolată de casă și jucării lucrate manual sunt doar câteva dintre produsele care vor îndulci și vor aduce și mai multă bucurie în această zi specială.
Pentru copii intrarea este GRATUITĂ, iar prețul unui bilet pentru însoțitori este de 6 lei. Acesta include intrarea la eveniment și vizitarea pe exterior a obiectivelor de arhitectură tradițională din Muzeul Satului.
4x4m de artă la Muzeu - Transfigurare și reinterpretare - Portretul între modern și contemporan
Locaţia: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»
Organizatori: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»
Microproiect expozițional „Patrimoniul Viitorului”. Expun studenții de la nivel licență ( anii I, II, și III) ai Programului de studiu Arte plastice - Pictură, Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca.
MAI frumoasă, MAI efervescentă,
MAI bogată în evenimente și tradiții,
aceasta este LUNA MARAMUREȘULUI!
MAI bogată în evenimente și tradiții,
aceasta este LUNA MARAMUREȘULUI!