Calendar evenimente

LUNA MARAMUREȘULUI

 
Luna Maramureșului aduce în prim-plan o complilație vibrantă de evenimente care reflectă diversitatea culturală
și interesele comunității maramureșene. De la festivaluri pline de tradiție și culoare, la expoziții artistice, evenimente științifice și competiții sportive palpitante, am pregătit câte ceva pentru fiecare!

Vă invităm să celebrăm împreună cultura bogată și spiritul inconfundabil al Maramureșului!

This image for Image Layouts addon

Udătoriu din Șurdești, ediția XXV

Locaţia: Biserica de lemn monument UNESCO „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Șudești

Organizator: Comuna Șișești


Evenimentul se desfășoară la Biserica de lemn monument UNESCO „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Șurdești și prezintă un vechi obicei agrar din Țara Chioarului, fiind organizat în a doua zi de Paști. În cadrul evenimentului, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș participă cu meșteri populari legitimați, ansambluri folclorice de dansatori amatori și interpreți de muzică populară.
06.05.2024
This image for Image Layouts addon

Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor

Locaţia: Muzeul Satului din Baia Mare

Organizatori: Consiliul Județean Maramureș, Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Ansamblul Folcloric Național "Transilvania", Centrul Județean pentu Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș


Consiliului Județean Maramureș alături de Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Ansamblul Focloric Național "Transilvania" și Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș organizează luni, 6 mai, evenimentul intitulat "PRIMĂVARA ÎN SATUL DE PE DEALUL FLORILOR”.

Vă invităm să vă bucurați de o experiență culturală de neuitat, potențată de prezentarea obiceiurilor care încă sunt păstrate cu sfințenie, cu precădere în zonele rurale. Ansamblurile folclorice prezente în cadrul evenimentului vor susține spectacole pline de tradiție și voie bună, punând în valoare creația folclorică maramureșeană. De asemenea, în cadrul târgului meșterilor populari și producători locali, veți putea explora arta populară și bucate cu specific maramureșean, aflând povestea care stă în spatele autenticelor produse. Nu în ultimul rând, datorită activităților special pregătite pentru ei, evenimentul se va transforma într-o sărbătoare a bucuriei chiar și pentru cei mici.
06.05.2024
This image for Image Layouts addon

"Cu cerul mai aproape de Pământ: Istoria planetariului modern" - vernisaj expozițional

Locaţia: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Organizatori: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Societatea Internațională a Planetariilor, Asociația Planetariilor de Limbă Germană


Eveniment organizat cu ocazia "Zilei Internaționale a Planetariilor": expoziție de fotografii și planșe imprimate, organizată prin colaborare cu Societatea Internațională a Planetariilor și Asociația Planetariilor de Limbă Germană.
07.05.2024, ora 12:00
This image for Image Layouts addon

Joc de pe Cosău, ediția XVII

Locaţia: Localitate Sârbi, comuna Budești

Organizator: Comuna Budești


Acest festival folcloric cu tradiție este organizat de administrația locală Budești și se desfășoară în satul aparținător, Sârbi. În cadrul evenimentului, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș organizează un târg al meșterilor populari și facilitează prezența unor ansambluri folclorice de dansatori amatori și interpreți de muzică populară.
07.05.2024
This image for Image Layouts addon

Jocul de calificare a echipei naționale de Handbal România - Cehia la "Men’s World Championship" 2025

Locaţia: Sala Sporturilor "Lascăr Pană" Baia Mare

Organizator: Federația Română de Handbal, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Federația Română de Handbal organizează jocul de calificare a echipei naționale a României pentru Campionatul Mondial de Handbal ”Men’s World Championship 2025. În cazul calificării, naționala României va participa la Campionatul Mondial din 2025, care va avea loc în Croaţia, Danemarca şi Norvegia, între 14 ianuarie și 2 februarie.
08.05.2024, ora 17:30
This image for Image Layouts addon

Festival de teatru "Aproape" ediția a II-a

Locaţia: Teatrul Municipal Baia Mare

Organizator: Asociația Art Spot, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Prin acest festival, Asociaţia ART SPOT doreşte să surprindă publicul prin evenimente precum: spectacole de teatru, concerte, workshop-uri, întâlniri de tip AMA (Ask Me Anything) și proiecții de film. Conceptul pe care se bazează Festivalul "Aproape" este cel al conexiunii, al întâlnirii și al apropierii oamenilor unii de alții, venind în preîntâmpinarea iubitorilor de cultură prin oferirea unei experiențe culturale care să apropie tinerii din comunitatea băimăreană, dar și din întreg județul Maramureș. În jurul Festivalului "Aproape" se vor reuni mai multe arte din sfera culturală, în prim plan regăsindu-se spectacole de teatru, concerte, întâlniri, precum și alte activități educative.

În perioada 16-17.05.2024, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie va fi gazda unor activități desfășurate în cadrul Festivalului de Teatru "Aproape". În data de 16.05.2024 va fi organizată o seară de scurtmetraje. Proiecția va avea loc în curtea muzeului, iar accesul se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe website-ul asociației.

În data de 17.05.2024, începând cu ora 20:00, în curtea muzeului va avea loc concertul Bosquito. Accesul se va face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe website-ul asociației.
10-17.05.2024
This image for Image Layouts addon

Ziua Păsărilor și Arborilor

Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare

Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare


Se vor putea viziona proiecții de filme documentare, cu tematică legată de habitatele avifaunistice și dezvoltarea vegetației terestre.
10.05.2024, orele 09:00-17:00
This image for Image Layouts addon

Câte flori pe Iza-n sus

Locaţia: Orașul Dragomirești

Organizator: Orașul Dragomirești


Festivalul primăverii, organizat anual la Dragomirești, are o tradiție de peste două decenii, fiind o expresie a importanței și valorii inestimabile pe care tradițiile și portul popular le înglobează. Evenimentul constituie o inițiativă de prezervare a identității oamenilor locului și a moștenirii autentice transmise din moși-strămoși.
12.05.2024
This image for Image Layouts addon

Tânjaua Hotenarilor, ediția LIV

Locaţia: Localitate Hoteni, comuna Ocna Șugatag

Organizator: Comuna Ocna Șugatag


"Tânjaua" este un obicei precreştin de sărbătorire a primului gospodar care iese la arat. Numele sărbătorii vine de la „tânja”, un proţap cu ajutorul căruia se prind boii în jug.

În cadrul ceremonialului de la Hoteni, totul începe la casa sărbătoritului, cu mâncare, băutură şi ceteraşi, pentru a prinde putere. Apoi se leagă unul de altul, cu ajutorul "tânjelelor" mai multe juguri, feciorii îl aşează pe sărbătorit pe un fel de căruţă ("tileguţă") plasată la capătul şirului de juguri, şi pornesc de-a lungul satului, spre pârâul Dărasca. Pe traseu, plugarul este păzit de "străji" pentru a nu fugi, dar acesta încearcă, în repetate rânduri, să fugă, ceea ce provoacă binevenite opriri, rupturi de rânduri etc. Ajunşi la apă, un bărbat de frunte din sat rosteşte, într-o tăcere religioasă, o incantație închinată Soarelui.Apoi sărbătoritul este spălat pe faţă. Acum "boii" (adică feciorii cu "tileguţele") sar şi udă fetele şi nevestele prezente (într-un rit de fertilitate). La final se încinge un ospăţ colectiv, malul pârâului transformându-se într-o scenă pentru un renumit festival folcloric, în timp ce miile de participanţi se răspândesc pe pajişte, mulţi dintre ei organizând picnicuri în familie.
12.05.2025
This image for Image Layouts addon

Ziua Națională a Portului Tradițional din România - expoziție de fotografie

Locaţia: Muzeul Satului din Baia Mare

Organizator: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș


Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, anul acesta în 12 mai 2024, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015, pentru a celebra unul dintre cele mai importante elemente ale identității naționale: portul tradițional. Această zi evidențiază "valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone".

Cu această ocazie, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș vă invită la o expoziție de fotografie care surprinde frumusețea și diversitatea straielor tradiționale din cele patru țări ale Maramureșului.

Expoziția poate fi vizitată în Muzeul Satului din Baia Mare în perioada 12 mai - 12 iunie 2024, fiind găzduită în șura gospodăriei Preluca.
12.05.2024
This image for Image Layouts addon

Nunta lui Ion cu Ana

Locaţia: Muzeul Memorial "Georghe Pop de Băsești", Căminul Cultural Băsești

Organizator: Asociația "Ion al Anei", cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Manifestarea cultural-tradițională codrenească, "Nunta lui Ion cu Ana", ajunge anul acesta la cea de-a VI-a ediție. Începând cu ora 14:30 se va cere mireasa de la Casa Memorială "George Pop de Băsești", urmând ca apoi mirii, nașii și nuntații să însoțească trăsura codrenească spre Căminul Cultural din Băsești, unde vor urca pe scenă artiști consacrați din zonă.
12.05.2024, ora 14:00
This image for Image Layouts addon

Sărbătoarea Portului Tradițional Românesc

Locaţia: Palatul Administrativ din Baia Mare

Organizatori: Consiliul Județean Maramureș, Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, Ansamblul Folcloric Național "Transilvania"


Ziua Națională a Portului Tradițional din România va fi marcată prin intermediul următoarelor activități:
1. Parada Portului Tradițional - ora 15:00 TRASEU: Sediul Ansamblului Folcloric Național "Transilvania", Bd. Traian, nr. 8 - Palatul Administrativ Str. Gh. Şincai, nr. 46.
2. Vernisajul expoziției de costume "Lada de Zestre", care va avea loc în foaierul Palatului Administrativ (sediul Consiliului Județean Maramureş) începând cu ora 15:30. Despre importanța portului tradițional vor vorbi Măriuca Verdeş şi doamna Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 mai 2024.
3. Spectacol folcloric cu artişti maramureşeni, începând cu ora 16:00, în fața Palatului Administrativ.
4. Concurs "Lada de Zestre" în cadrul căruia vor fi premiate cele mai frumoase porturi tradiționale femeiești şi bărbătești care participă la paradă şi la expoziție.
12 - 31.05.2024
Deschidere - 12.05.2024, ora 15:00
This image for Image Layouts addon

Vernisajul expoziției personale de artă fotografică "România în straie tradiționale", autor Tudorel Ilie

Locaţia: Salonul Artelor, Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare

Organizator: Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare, Consiliul Judeţean Maramureş, Asociaţia EuroFotoArt Oradea, Uniunea Creatorilor Profesioniști, Asociaţia Clubul Foto "Millenium"


Evenimentul este dedicat Zilei Naţionale a Portului Popular din România, iar programul va mai cuprinde şi o şezătoare cu invitaţi din zone etnofolclorice din nordul Transilvaniei. Expoziţia personală de artă fotografică "ROMÂNIA în straie tradiţionale" prezintă într-un număr de peste 50 de lucrări de artă fotografică, cele mai valoroase elemente ale portului tradiţional şi tehnicilor de confecţionare vestimentară din majoritatea zonelor etnofolclorice ale României. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13 – 26 mai 2024, zilnic între orele 8.00-19.00, sâmbătă 9.00-14.00, duminică închis.
13.05.2024, ora 17:00
This image for Image Layouts addon

Atelier educațional "Frumusețea și utilizările mineralelor"

Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare

Organizatori: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare; Societatea Geologică a RomânieI


Eveniment organizat în colaborare cu Societatea Geologică a României, ce va cuprinde prezentări despre proprietățile mineralelor și ocurențe de minerale de pe teritoriul județului Maramureș; se vor face observații macroscopice pentru identificarea mineralelor.
13.05.2024, orele 14:00-16:00
This image for Image Layouts addon

Lansare de carte ”Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848-1849”, autor Gheorghe Firczak

Locaţia: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Organizatori: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș; Asociația Social Cultural Creștină ECREATOR


Lansarea cărții va avea loc în sala de conferințe a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Vor lua cuvântul: dr. Viorel Rusu, dr. Ilie Gherheș și Ioan Romeo Roșiianu.
13.05.2024, ora 15:00
This image for Image Layouts addon

Lansare de carte Baia Mare – File din istoria bisericească a ultimului secol, autor Dorel Michiș

Locaţia: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Organizator: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș


Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a muzeului. Volumul va fi prezentat de istoricul clujean dr. Mircea Gheroghe Abrudan, de la Institutul de Istorie "George Barițiu" al Academiei Române. Intrarea este liberă.
16.05.2024 ora 17:00
This image for Image Layouts addon

Simpozionul Științific Național "Patrimoniul natural", ediția VII

Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare

Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare


La evenimentul ajuns la cea de a VII-a ediție vor participa specialiști din țară, ce vor prezenta lucrări subscrise următoarelor tematici: geodiversitate, biodiversitate, protecția mediului, arii naturale protejate și patrimoniu industrial minier.
16.05.2024, orele 09:00-18:00
This image for Image Layouts addon

Conferința "Predicția cutremurelor de pământ bazată pe fenomene precursoare: aberație sau posibilitate reală?"

Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare

Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare


Conferința va fi susținută de domnul conf. dr. geol. Alexandru Szakacs, de la Institutul de Geodinamică "Sabba S. Ștefănescu" al Academiei Române.
17.05.2024, orele 12:30-14:00
This image for Image Layouts addon

Șezătoarea de vineri

Locaţia: Școala Populară de Artă Baia Mare

Organizatori: Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș


Evenimentul se va desfășura la sediul Școlii Populare de Artă Baia Mare, având ca scop inițierea tinerilor în tainele meșteșugului popular. În cadrul șezătorii vor fi invitați meșteri populari legitimați de către Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș.

Pentru participare este necesară înscrierea prealabilă la telefon: +40 742 201 699.
17.05.2024, orele 17:00
This image for Image Layouts addon

Planetariul Baia Mare: UN MILION DE CUVINTE

Locaţia: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Organizatori: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Palatul Copiilor Baia Mare.


Dublu eveniment cultural muzeal (Ziua Internațională a Muzeelor și Ziua Internațională a Astronomiei): ora 12.00 - vernisajul expoziției "UN MILION DE CUVINTE", orele 09:00 - 17:00 - tururi ghidate, vizitarea parcului astronomic, spectacole (speciale) de planetariu și observații astronomice cu telescopul. Parteneri: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Palatul Copiilor Baia Mare.
18.05.2024
This image for Image Layouts addon

Ziua Internațională a Muzeelor

Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare

Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare


Vor putea fi vizitate, gratuit, expoziția permanentă și expozițiile temporare deschise în cadrul Muzeului.
18.05.2024, orele 09:00-17:00
This image for Image Layouts addon

Târgul Bun de Maramureș de Sfinții Constantin și Elena

Locaţia: Muzeul Satului Baia Mare

Organizatori: Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș


Acest târg este un eveniment cu tradiție care promovează meșterii și meșteșugurile tradiționale românești, dar și producătorii și gastronomia locală.
18-19.05.2024
This image for Image Layouts addon

Festivalul Internațional de Cântece și Jocuri Populare, ediția XX

Locaţia: Comuna Strâmtura

Organizator: Primăria Comunei Strâmtura, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Festivalul Internațional de Cântece și Dansuri Populare își propune promovarea tradițiilor și obiceiurilor, dar și a turismului rural. În cadrul evenimentului ajuns la cea de-a XX-a ediție se vor organiza ateliere de dansuri populare moldovenești și ucrainene, recitaluri susținute de ansambluri folclorice din Republica Moldova și Ucraina, parada porturilor populare cu participanți din țară lși străinătate, precum și un spectacol în aer liber.
19.05.2024
This image for Image Layouts addon

Ziua Mondială a Diversității Culturale - "Artiști români de renume mondial"

Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare

Organizatori: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare, Colegiul Național "Mihai Eminescu" Baia Mare și Cenaclul "Voci eminesciene" Baia Mare


Evenimentul, organizat în colaborare cu Colegiul Național "Mihai Eminescu" Baia Mare și Cenaclul "Voci eminesciene" Baia Mare, va cuprinde prezentări, o miniexpoziție și un spectacol de muzică și poezie.
21.05.2024, orele 13:00-14:30
This image for Image Layouts addon

"IN MEMORIAM 2024. IOAN BUTEANU fiu al Șomcutei Mari", 175 ani de la martirul din 23 mai 1849

Locaţia: Orașul Șomcuta Mare

Organizator: Parohia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Șomcuta Mare, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Evenimentul își propune să-l omagieze pe Prefectul Zarandului, Ioan Buteanu, unul dintre cei mai credincioși slujitori ai lui Avram Iancu. Manifestările vor cuprinde o conferință susținută de conf. dr. Ioan Cârja din cadrul UBB Cluj-Napoca, un moment artistic al grupului de tulnicărese „Apuseni” (Câmpeni - Alba), un recital de poezie susținut de elevii Liceului Teoretic "Ioan Buteanu" Șomcuta Mare, precum și expoziția de fotografii "Pe urmele lui Ioan Buteanu 1849-2024".
23.05.2024
This image for Image Layouts addon

Festivalul de majorete "Dansează!!! Restul e joc..."

Locaţia: Sala Sporturilor Lascăr Pană

Organizatori: Școala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Cea de-a V-a ediție a Festivalului de majorete "Dansează!!! Restul e joc…" se adresează elevilor din clasele primare, liceale și gimnaziale din județul Maramureș și din județele învecinate. Evenimentul face parte din categoria proiectelor sportive și cultural-artistice, înscrise în CAER 2023-2024. Proiectul promovează sportul pentru toți, încurajând activitatea fizică, spiritul de echipă și creativitatea.
23.05.2024
This image for Image Layouts addon

Zilele Revistei "NORD LITERAR"

Locaţia: Palatul Administrativ din Baia Mare

Organizator: Revista de Cultură "Nord Literar"


Zilele Revistei "Nord Literar" vor lua forma unei călătorii prin lumea cărților, a dialogului, a poeziei și a muzicii bune.

Programul evenimentului:

23.05.2024
 • ora 11:00 - Deschiderea festivă;
 • ora 16:00 - Dezbaterea "Cultură și presă";
 • ora 18:00 - "Muzica și poezia la Palat".
24.05.2024
 • ora 10:00 - Vernisajul expoziției "Muzeul Autografelor"
 • Născut la inițiativa scriitorului clujean Marcel Mureșeanu, "Muzeul Autografelor" a fost inaugurat în 4 decembrie, la Centrul de Cultură Urbană "Casino" din Cluj-Napoca. Expoziția, care se dorește "o pledoarie pentru cuvântul scris și împărtășit" (Dafin Mureșeanu), cuprinde 127 de manuscrise în original, înrămate, aparținând unor personalități de marcă ale culturii românești, precum și creații grafice semnate de artistul plastic Suzana Fântânariu. Un număr important de scriitori maramureșeni sunt cuprinși în cadrul acestei expoziții, care va fi adusă în luna mai în holul Palatului Administrativ Baia Mare.
 • ora 11:00 - Târg de carte - În holul Palatului Administrativ Baia Mare va fi o expoziție de carte cu vânzare, sub forma unui mini-târg de carte. Edituri importante din Maramureș, și nu numai, își vor prezenta oferta editorială. Cu acest prilej, vor fi lansate cărți ale unor autori care au publicat volume noi în acest an și vor fi prezentate reviste de cultură din Maramureș și din județele vecine.
 • ora 18:00 - "Muzica și poezia la Palat".
23 - 24.05.2024
This image for Image Layouts addon

Șezătoarea de vineri

Locaţia: Școala Populară de Artă Baia Mare

Organizator: Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș


Evenimentul se va desfășura la sediul Școlii Populare de Artă Baia Mare, având ca scop inițierea tinerilor în tainele meșteșugului popular. În cadrul șezătorii vor fi invitați meșteri populari legitimați de către Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș.

Pentru participare este necesară înscrierea prealabilă la telefon: +40 742 201 699.
24.05.2024, orele 17:00
This image for Image Layouts addon

Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare

Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare


Se vor putea viziona proiecții de filme documentare despre parcurile naționale și ariile naturale protejate de pe teritoriul României.
24.05.2024, orele 09:00-17:00
This image for Image Layouts addon

Insieme Music Festival

Locaţia: Teatrul Municipal Baia Mare

Organizator: Asociația Culturală pentru Muzică și Suflet INSIEME, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Acest eveniment își propune să constituie o platformă pentru întâlnirea talentelor, dar și un prilej de cunoaștere și dezvoltare personală a fiecărui concurent, printr-un mediu social prielnic. În juriul competiției se vor regăsi personalități și nume sonore ale muzicii.
24-26.05.2024
This image for Image Layouts addon

Expoziția temporară "Flori minerale din adâncurile Cavnicului" în cadrul Mineral Expo Cavnic 2024

Locaţia: Sala Sportului, Cavnic

Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare


Expoziția temporară va fi special concepută și expusă în cadrul celei de a II-a ediții a Expoziției de bijuterii și minerale MineralExpo – Cavnic 2024. După succesul înregistrat la prima ediție, Mineral Expo Cavnic ediția a II-a 2024 se anunță ca fiind un eveniment care continuă promovarea patrimoniului cultural al României, istoriei orașului Cavnic, știintei geologiei și mineritului, care se organizează între 24-26 mai 2024, în parteneiat cu Primăria Orașului Cavnic și Consiliul Judeţean Maramureş.
24-26.05.2024
This image for Image Layouts addon

Festivalul Armonii de Primăvară, ediția XLVI

Locaţia: Orașul Viseu de Sus

Organizator: Uniunea Scriitorilor din România și Asociația Internațională de Folclor


În cadrul acestui festival interjudețean de literatură și folclor are loc un concurs de literatură și poezie adresat atât scriitorilor consacrați, cât și tinerelor talente. Juriul este format din scriitori prestigioși din țară, fiind acordate trei premii pentru cele mai bune lucrări și creații.
25-26.05.2024
This image for Image Layouts addon

Festivalul Floare mândră de pe Iza, ediția XXXIV

Locaţia: Localitatea Șieu

Organizator: Comuna Șieu


Festivalul concurs "Floare mândră de pe Iza" constituie un demers de promovare a tradițiilor și autenticității folclorului maramureșean, sub forma unei sărbători în care sunt angrenați soliști, instrumentiști, dar și publicul dornic să exploreze bogăția identității culturale a maramureșenilor.
25-26.05.2024
This image for Image Layouts addon

Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret "AM FOST Ș-OM FI", ediția XXVI

Locaţia: Baia Mare; Sighetu Marmației

Organizator: Clubul Copiilor din Sighetu Marmației, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret "AM FOST Ș-OM FI" își propune promovarea valorilor Maramureșului și ale altor regiuni din țară și străinătate, astfel încât autenticitatea tradițiilor și a porturilor populare să dăinuie în timp. La ediția din acest an a festivalului vor participa 18 ansambluri din țară și patru formații din străinătate, fiind așteptați peste 700 de participanți.
24.05 - 14.06.2024
This image for Image Layouts addon

Lansarea albumului "Bucătăria hoinară" - volumul 2, și a scurtmetrajului de making of al acestuia, realizat de fotograful Răzvan Voiculescu

Locaţia: Sala de conferințe, Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare

Organizator: Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare


Albumul conţine o colecţie de "popasuri de bucătărie" în toate regiunile din România, în locuri fermecătoare – unele dintre ele puţin cunoscute. Primul volum a fost lansat în Baia Mare în anul 2012 și a fost onorat de foarte mulți invitați.
28.05.2024, ora 17:00
This image for Image Layouts addon

Raliul Maramureșului - etapa a III-a a Campionatului Național de Raliuri Betano 2024

Locaţia: Baia Mare

Organizatori: Asociația Club Sportiv Dr. Brown`s în cooperare cu Consiliul Județean Maramureș


Această etapă de campionat pentru care Asociația Club Sportiv Dr. Brown`s a obținut acordul de organizare, va cuprinde ma multe probe speciale care se vor desfășura pe diferite drumuri naționale, județene și comunale din județul nostru.
30.05 - 01.06.2024
This image for Image Layouts addon

Zilele internaționale ale producătorilor "ZIP 2024"

Locaţia: Sala Sporturilor "Lascăr Pană" Baia Mare

Organizatori: Camera de Comerț și Industrie Maramureș în cooperare cu Consiliul Județean Maramureș, Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș și Ansamblul Folcloric Național "Transilvania"


"ZIP 2024" este un eveniment de promovare internațională a mediului de afaceri. La acest eveniment vor fi prezenți agenți economici din regiunile înfrățite cu județul Maramureș, precum și din țări cu care entitățile noastre au consolidat relații bilaterale, precum Ungaria, Slovacia, Republica Moldova. Astfel, producătorii își vor putea expune produsele locale și internaționale în spații expoziționale special amenajate.
30.05 - 02.06.2024
This image for Image Layouts addon

Proiect educațional național – concurs "Enroll for fun! 2024 Tradition, innovation and creativity"

Locaţia: Baia Mare, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare

Palatul Copiilor Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, cu spijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș


Proiectul cuprinde activități extrașcolare cultural-artistice, cu scopul de a educa elevii în spiritul socializării, al echipei, al comunicării interactive, al implicării educative cultural-artistice, promovând totodată interculturalitatea. Minim 200 de elevi din țară și din străinătate vor participa la ateliere de cântece, dansuri și meșteșuguri tradiționale, dar și la concursuri de creații literare în limba română și engleză.
30.05 - 02.06.2024
This image for Image Layouts addon

Vernisaj - Deschidere expoziția temporară "Cântecul Vârstelor" Bruno Maria Bradt

Locaţia: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Organizatori: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Galeria Tiny Griffon

31.05.2024
This image for Image Layouts addon

Ziua Copilului în Maramureș
Cu drag, pentru coconi!

Locaţia: Aeroportul Internațional Maramureș

Organizatori: Consiliul Județean Maramureș și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, în parteneriat cu Aeroportul Internațional Maramureș, Retromobil Club România, Aeroclubul Teritorial “Alexandru Papana” Baia Mare, Asociația Starurile Viitorului, XPO Motorsport și Rock N'Road Friends Club


Seria de evenimente organizate sub egida „Luna Maramureșului” se încheie cu manifestările ocazionate de "Ziua Copilului". Pe 1 iunie, Aeroportul Internațional Maramureș se va transforma într-un univers magic al copilăriei, unde cei mici, dar și cei mari, se vor bucura de numeroase surprize.

Programul zilei:
 • 10:00-11:30 - Concurs biciclete și trotinete și premierea concurenților
 • 11:30-13:00 - Educație rutieră și prim ajutor
 • 13:00-14:30 - Concurs mașinuțe cu pedale și premierea concurenților
 • 14:30-15:00 - Pauză
 • 15:00 - Concert Vunk, Ducu Bertzi, The Motants și Cantus Mundi
 • 18:00 - Premierea CarExpo2024
01.06.2024
This image for Image Layouts addon

1 Iunie în Satul Copilăriei, ediția a II-a

Locaţia: Muzeul Satului din Baia Mare

Organizatori: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Serviciul Județean Salvamont Maramureș, Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Palatul Copiilor Baia Mare și Asociația Învățăm de la Natură


Sărbătorim Ziua Copilului în Muzeul Satului din Baia Mare!

Între orele 11:00 - 17:00, copiii sunt invitați să participe la ateliere de modelare a lutului, ateliere de instalații tradiționale, ateliere de pictură, podoabe și ceramică antică și ateliere de creație folosind elemente din natură. Pe lângă aceste ateliere, cei mici se vor putea bucura de tiroliană, covorul cu povești, jocurile copilăriei, momente artistice, dar și un târg cu produse pentru copii. Vată de zahăr, înghețată, acadele cu miere și propolis, limonadă, clătite, ciocolată de casă și jucării lucrate manual sunt doar câteva dintre produsele care vor îndulci și vor aduce și mai multă bucurie în această zi specială.

Pentru copii intrarea este GRATUITĂ, iar prețul unui bilet pentru însoțitori este de 6 lei. Acesta include intrarea la eveniment și vizitarea pe exterior a obiectivelor de arhitectură tradițională din Muzeul Satului.
01.06.2024
This image for Image Layouts addon

4x4m de artă la Muzeu - Transfigurare și reinterpretare - Portretul între modern și contemporan

Locaţia: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Organizatori: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»


Microproiect expozițional „Patrimoniul Viitorului”. Expun studenții de la nivel licență ( anii I, II, și III) ai Programului de studiu Arte plastice - Pictură, Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca.
Fără dată
MAI frumoasă, MAI efervescentă,
MAI bogată în evenimente și tradiții,
aceasta este LUNA MARAMUREȘULUI!
© 2024 Consiliul Judetean Maramures. All Rights Reserved.
logo